Bucatini w sosie maślanym z boczniakami i radicchio rosso

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bucatini to makaron typowy dla środkowych Włoch, a zwłaszcza okolic Rzymu. Ten rodzaj pasty to idealna synteza długiego makaronu - ze względu na rozmiar i krótkiego - ze względu na charakterystyczny otwór w środku. Dzięki takiej budowie sosy dosłownie przenikają, aż do samego środka makaronu.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu bucatini
    500 g boczniaków
    mała cykoria radicchio rosso
    100 g masła
    sól
    pieprz kolorowy
    kilka kropel soku z cytryny
    natka pietruszki i koperek
    opcjonalnie pecorino lub parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bucatini w sosie maślanym z boczniakami i radicchio rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku przez 8 minut - powinien być al dente.
    Pokrojone boczniaki podsmażamy na suchej patelni, powinny się zrumienić, doprawiamy je solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło. Do grzybów dodajemy makaron i łyżkę wazową wody spod makaronu. Makaron posypujemy posiekaną zieleniną oraz cykorią porwaną na małe kawałki. Całość mieszamy. Podajemy z kawałkiem cytryny oraz opcjonalnie z parmezanem lub innym startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować