1.Drożdże kruszymy do miski, dodajemy pół łyżeczki cukru oraz ciepłe mleko. Rozcieramy i odstawiamy.
Jajko ucieramy z masłem, dodajemy sól i przesianą mąkę. Mieszamy razem z lekko podrośniętym rozczynem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie wyrabiamy, ewentualnie podsypując mąką. Toczymy około centymetrowe na grubość wałeczki, zlepiamy je w pierścienie lub skręcamy ze sobą dwa i zaplatamy. Miejsce łączenia smarujemy roztrzepanym białkiem.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pozostały cukier i doprowadzamy do wrzenia.
Podrośnięte bubliczki wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy 4 - 5 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy pięć minut (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy drugą blaszkę wyłożoną papierem lub obsypaną mąką. Podpieczone obwarzanki energicznym ruchem wywracamy na drugą blachę, pieczemy jeszcze około dziesięciu minut.
Komentarze