Bubliczki

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniałe bułeczki, podobne do obwarzanków.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    10 g drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 jajjko
    2 łyżeczki masła
    1 łyżeczka soli
    mak lub czarnuszka
    1 białko
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bubliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy pół łyżeczki cukru oraz ciepłe mleko. Rozcieramy i odstawiamy.

    Jajko ucieramy z masłem, dodajemy sól i przesianą mąkę. Mieszamy razem z lekko podrośniętym rozczynem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie wyrabiamy, ewentualnie podsypując mąką. Toczymy około centymetrowe na grubość wałeczki, zlepiamy je w pierścienie lub skręcamy ze sobą dwa i zaplatamy. Miejsce łączenia smarujemy roztrzepanym białkiem.

    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pozostały cukier i doprowadzamy do wrzenia.

    Podrośnięte bubliczki wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy 4 - 5 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy makiem lub czarnuszką.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy pięć minut (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). W tym czasie przygotowujemy drugą blaszkę wyłożoną papierem lub obsypaną mąką. Podpieczone obwarzanki energicznym ruchem wywracamy na drugą blachę, pieczemy jeszcze około dziesięciu minut. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować