Ciasto brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONYWANIE CIASTA KAKAOWEGO:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijają, wbijamy po 1 żółtku. Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta i puszysta masa, dodajemy do niej przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Delikatnie mieszając łyżką łączymy ją z ciastem. Wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 180*C ok. 30 min. do chwili gdy ciasto będzie "odchodzić" od brzegów formy. Po ostudzeniu obkrawamy boki ciasta nożem, wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Boki formy wykładamy folią aluminiową i ponownie umieszczamy w niej ciasto.
WYKONYWANIE CIASTA JASNEGO:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, wanilię i wbijamy po 1 żółtku. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem, pieczemy w temperaturze 180*C około 15 min. na jasno złoty kolor. Gorące ciasto wyjmujemy z blachy, wykładamy na ściereczkę i zdejmujemy papier. Następnie zwijamy ciasto wraz ze ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto delikatnie odwijamy, smarujemy konfiturą wiśniową i ponownie zwijamy, ale bez ściereczki. Odkładamy w chłodne miejsce.
WYKONANIE KREMU:
W jednej 1/2 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i obie mąki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzone żółtka z mąką i cały czas mieszając, gotujemy ok. 5 min. Pozostawiamy naczynie w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po trochę zimnego budyniu.
Na ciasto ciemne wykładamy połowę kremu, na tym układamy plasterki rolady i przykrywamy resztą kremu. Na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy tężącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Porady
- do kremu możemy dodać kieliszek spirytusu
- ciemne ciasto możemy skropić ponczem
Komentarze