Ciasto brzoskwinka

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatne ciasto, puszysty krem, kolorowa rolada, owoce i galaretka dają ciasto bardzo dekoracyjne.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe :
    5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    Ciasto jasne:
    4 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, konfitura wiśniowa.

    Krem:
    1 kostka masła, 4 żółtka, 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru.

    Dekoracja :
    1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONYWANIE CIASTA KAKAOWEGO:
    Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijają, wbijamy po 1 żółtku. Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta i puszysta masa, dodajemy do niej przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Delikatnie mieszając łyżką łączymy ją z ciastem. Wykładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temperaturze 180*C ok. 30 min. do chwili gdy ciasto będzie "odchodzić" od brzegów formy. Po ostudzeniu obkrawamy boki ciasta nożem, wykładamy na deseczkę i zdejmujemy papier. Boki formy wykładamy folią aluminiową i ponownie umieszczamy w niej ciasto.

    WYKONYWANIE CIASTA JASNEGO:
    Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, wanilię i wbijamy po 1 żółtku. Następnie dodajemy obie mąki przesiane przez sitko i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem, pieczemy w temperaturze 180*C około 15 min. na jasno złoty kolor. Gorące ciasto wyjmujemy z blachy, wykładamy na ściereczkę i zdejmujemy papier. Następnie zwijamy ciasto wraz ze ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto delikatnie odwijamy, smarujemy konfiturą wiśniową i ponownie zwijamy, ale bez ściereczki. Odkładamy w chłodne miejsce.

    WYKONANIE KREMU:
    W jednej 1/2 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i obie mąki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy rozprowadzone żółtka z mąką i cały czas mieszając, gotujemy ok. 5 min. Pozostawiamy naczynie w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po trochę zimnego budyniu.
    Na ciasto ciemne wykładamy połowę kremu, na tym układamy plasterki rolady i przykrywamy resztą kremu. Na wierzchu układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy tężącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Porady

- do kremu możemy dodać kieliszek spirytusu - ciemne ciasto możemy skropić ponczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować