1.Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno.Żółtka mieszamy z octem, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wodę gazowaną. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę o wym. 22x 37cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy go na jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Po czym wyjmujemy, studzimy i kroimy na pół.
2.Budyń: syrop z brzoskwiń zagotowujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i żelatyną, po czym wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy przez chwilkę cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy z śmietanfixem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Dodajemy do śmietanki delikatnie mieszając.
Spód biszkoptu smarujemy budyniem, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy śmietanką i posypujemy startą czekoladą.Smacznego.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi brzoskwiń zawsze może zastąpić je innymi owocami z puszki postępując w ten sam sposób.
Komentarze