Brzoskwinka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Cudowne połączenie smaków tego wypieku sprawia, że nie można mu się oprzeć.

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    po 1 szkl. mąki i cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka proszku do pieczenia
    łyżka octu
    4 łyżki wody gazowanej
    Masa budyniowa: pół szkl. mleka
    budyń waniliowy
    łyżeczka cukru
    puszka brzoskwiń w syropie
    pół łyżeczki żelatyny
    Ponadto: śmietanka 30%
    2 op. śmietanfixu
    czekolada gorzka bądź deserowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno.Żółtka mieszamy z octem, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wodę gazowaną. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Wylewamy na blachę o wym. 22x 37cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy go na jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku.
    Po czym wyjmujemy, studzimy i kroimy na pół.
  • budyń 2. Budyń: syrop z brzoskwiń zagotowujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i żelatyną, po czym wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy przez chwilkę cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy z śmietanfixem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Dodajemy do śmietanki delikatnie mieszając.
    Spód biszkoptu smarujemy budyniem, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy śmietanką i posypujemy startą czekoladą.Smacznego.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi brzoskwiń zawsze może zastąpić je innymi owocami z puszki postępując w ten sam sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować