Brzoskwiniowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
- białko oddzielić od żółtek ubić białka stopniowo dodać cukier cukier waniliowy ubijać do rozpuszczenia cukru dodawać po jednym żółtku cały czas ubijać aż będą się robić pęcherze na cieście wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do ciasta mieszając delikatnie łyżką ciasto wlać na blachę o średnicy 26 cm piec w temp 180
2.krem
- z mleka i budyniu ugotować budyń wystudzić
- masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodać stopniowo budyń cały czas ucierać
3.- masę podzielić na dwie części do jednej dodać nutellę dobrze zmiksować
4.- u gotować galaretki w 600 ml wody wystudzić
- brzoskwinie pokroić w kostkę
5.- boki tortu obsypać posypką kolorową
6.- biszkopt podzielić na 3 części pierwszą część nasączyć syropem brzoskwiniowym dać krem biały na to drugi blat ciasta brzoskwinie pokrojone w kostkę zalać wszystko tężejącą galaretką i ostatni blat ciasta nasączyć syropem brzoskwiniowym i krem krem z nutelli posmarować ciasto z reszty kremu ozdobić górę tortu
Komentarze