Brzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście

  • wyświetlono: 1635 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jedno słowo: Pychota!

Gosia123

Składniki

Na ciasto:
125 g masła lub margaryny
120 g cukru
skórka starta z dwóch cytryn
3 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 puszka brzoskwiń
250 g śmietany 30%
300 g sera białego
150 g kwaśniej śmietany
100 g cukru
cukier waniliowy
4 łyżki soku z pomarańczy
10 łyżeczek żelatyny
1 śmietan-fix

dodatkowo:
1 puszka gotowej masy makowej
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Brzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście

  • przygotowanie ciasta cytrynowego1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Kolejno dodawać jajka.
  • przygotowywanie ciasta cytrynowego2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, dokładnie miksując.
  • ciasto przygotowane do pieczenia3. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Piec ok 20 min. w 175 *C.
  • robienie masy serowej4. Brzoskwinie osączyć na sitku. Odlać z nich 250 ml soku. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ser biały utrzeć z kwaśną śmietaną, cukrem i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Dwie łyżki masy wymieszać z gotową masą makową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połączyć z kremem. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, pozostawiając dwie połówki w całości. Pokrojone brzoskwinie dodać do masy oraz ubitą śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • nakładanie masy makowej5. Na cytrynowe ciasto wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć masę makową.
  • nakładanie masy serowej6. Następnie wyłożyć pozostała masę serową. Włożyć do lodówki i chłodzić ok 1 godziny.
  • polewanie ciasta galaretką7. Odlany sok z brzoskwiń zagrzać i wsypać galaretkę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przyozdobić cząstkami brzoskwiń. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 min.
  • Gotowe ciasto8. Smacznego!

Porady

Masę makową można zrobić samemu, ja nie miałam zbyt wiele czasu i dlatego użyłam gotowej ale była bardzo smaczna.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciedania_dla_urodyCiastoWielkanocmakowiecświętadodatek do kawyciasto cytrynoweuroczystości rodzinneimprezyuroczystościdodatek do herbatydobre ciastosero-makowiecbrzoskwiniowy sernik na zimnobrzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Pyszne, wilgotne ciasto cytrynowe...

Makowiec z bezą na kruchym cieście

Dodane przez: Kloruś

Makowiec z bezą na kruchym cieście

Jeśli lubicie makowiec, koniecznie...

Ciasto brzoskwiniowe.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto brzoskwiniowe na zimno

Ciasto jest lekkie, puszyste i...

Dodane przez: male_kulinaria

Makowiec na cieście ucieranym

Sprawdzony zawsze wychodzi, super...

image-0hafix5

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto kokosowo-brzoskwiniowe na maślance

Ciasto jest bardzo aromatyczne,...

brzoskwiniowy sernik na zimno

Dodane przez: jola4455

Ciasto Brzoskwiniowy sernik na zimno

Ciasto jest lekkie i urocze kolorystycznie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE