Brzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście

4.5 (198 ocen)

Jedno słowo: Pychota!

Składniki:

  • Na ciasto:
    125 g masła lub margaryny
    120 g cukru
    skórka starta z dwóch cytryn
    3 jajka
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na masę serową:
    1 puszka brzoskwiń
    250 g śmietany 30%
    300 g sera białego
    150 g kwaśniej śmietany
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki soku z pomarańczy
    10 łyżeczek żelatyny
    1 śmietan-fix

    dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy makowej
    1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Brzoskwiniowy sero-makowiec na cytrynowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciasta cytrynowego 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Kolejno dodawać jajka.
  • przygotowywanie ciasta cytrynowego 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, dokładnie miksując.
  • ciasto przygotowane do pieczenia 3. Tortownicę o średnicy 28 cm posmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto. Piec ok 20 min. w 175 *C.
  • robienie masy serowej 4. Brzoskwinie osączyć na sitku. Odlać z nich 250 ml soku. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ser biały utrzeć z kwaśną śmietaną, cukrem i sokiem pomarańczowym na gładką masę. Dwie łyżki masy wymieszać z gotową masą makową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, połączyć z kremem. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, pozostawiając dwie połówki w całości. Pokrojone brzoskwinie dodać do masy oraz ubitą śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • nakładanie masy makowej 5. Na cytrynowe ciasto wyłożyć połowę masy serowej. Na niej ułożyć masę makową.
  • nakładanie masy serowej 6. Następnie wyłożyć pozostała masę serową. Włożyć do lodówki i chłodzić ok 1 godziny.
  • polewanie ciasta galaretką 7. Odlany sok z brzoskwiń zagrzać i wsypać galaretkę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto przyozdobić cząstkami brzoskwiń. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki na ok 30 min.
  • Gotowe ciasto 8. Smacznego!

Porady

Masę makową można zrobić samemu, ja nie miałam zbyt wiele czasu i dlatego użyłam gotowej ale była bardzo smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować