Ciasto brzoskwiniowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
- ubijamy białka na sztywną pianę
-dodajemy stopniowo cukier i żółtka
Do piany dodajemy mąkę wymieszaną z pr.do pieczenia
Nagrzewamy piec do 170 C i pieczemy ok 35 min
Gotowy biszkopt studzimy i przecinamy na dwie części
2.MUS BRZOSKWINIOWY:
- brzoskwinie blendujemy na gładką masę ( odkładamy ok.4 szt.
do dekoracji)
- galaretki rozpuszczamy w 0.5 l gorącej wody i wlewamy do musu
odstawiamy do stężenia
3.ŚMIETANĘ ubijamy z cukrami waniliowymi i odkładamy do lodówki
Na pierwszą warstwę biszkoptu dajemy część śmietany i tężejący
mus z brzoskwiń
Przykrywamy drugim biszkoptem i znowu część śmietany.
Na górze robimy rozety i dekorujemy każdą rozetę kawałeczkiem
brzoskwini.
Komentarze