CIASTO BRZOSKWINIOWO-ŚMIETANOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SMACZNE I DELIKATNE CIASTO

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    10 JAJEK
    1/2 SZKL.CUKRU
    10 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    2 PUSZKI BRZOSKWIŃ
    2 GALARETKI BRZOSKWINIOWE

    DODATKOWO-
    1 LITR ŚMIETANY 30%
    3 OP.CUKRU WANILIOWEGO

Ciasto brzoskwiniowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    - ubijamy białka na sztywną pianę
    -dodajemy stopniowo cukier i żółtka
    Do piany dodajemy mąkę wymieszaną z pr.do pieczenia

    Nagrzewamy piec do 170 C i pieczemy ok 35 min

    Gotowy biszkopt studzimy i przecinamy na dwie części
  • 2. MUS BRZOSKWINIOWY:
    - brzoskwinie blendujemy na gładką masę ( odkładamy ok.4 szt.
    do dekoracji)
    - galaretki rozpuszczamy w 0.5 l gorącej wody i wlewamy do musu
    odstawiamy do stężenia
  • 3. ŚMIETANĘ ubijamy z cukrami waniliowymi i odkładamy do lodówki
    Na pierwszą warstwę biszkoptu dajemy część śmietany i tężejący
    mus z brzoskwiń
    Przykrywamy drugim biszkoptem i znowu część śmietany.
    Na górze robimy rozety i dekorujemy każdą rozetę kawałeczkiem
    brzoskwini.

Komentarze

Podobne przepisy