Brzoskwiniowo - serowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj cukier i żółtka, ciągle ubijając. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i wypełnij ciastem. Piecz w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Odstaw do ostudzenia.
2.Żelatynę rozpuść w 8 łyżkach gorącej wody. 4 połówki brzoskwiń zmiksuj blenderem, a następnie połącz z 4 łyżeczkami żelatyny. Resztę żelatyny dokładnie wymieszaj z serkiem ( najpierw dodaj 2 łyżki serka do letniej żelatyny, energicznie wymieszaj a następnie połącz z resztą serka).
3.Zimny biszkopt w tortownicy nasącz syropem z brzoskwiń. Następnie wylej masę serową, polej musem brzoskwiniowym, lekko zamieszaj tworząc wzorek i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
4.Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe brzoskwinie pokrój w kostkę, wyłóż na ciasto, polej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Gotowe ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, chłodną czekoladą. Smacznego :)
Komentarze