Brzoskwiniowo - serowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny serek, brzoskwiniowy mus, owoce i galaretka - czego chcieć więcej :) ciasto baaardzo pyszne :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Tortownica (25x25cm)

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg homogenizowanego serka waniliowego
    duża puszka brzoskwiń
    8 łyżeczek żelatyny

    Ponadto:
    bita śmietana do dekoracji
    5 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Brzoskwiniowo - serowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj cukier i żółtka, ciągle ubijając. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i wypełnij ciastem. Piecz w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Odstaw do ostudzenia.
  • 2. Żelatynę rozpuść w 8 łyżkach gorącej wody. 4 połówki brzoskwiń zmiksuj blenderem, a następnie połącz z 4 łyżeczkami żelatyny. Resztę żelatyny dokładnie wymieszaj z serkiem ( najpierw dodaj 2 łyżki serka do letniej żelatyny, energicznie wymieszaj a następnie połącz z resztą serka).
  • 3. Zimny biszkopt w tortownicy nasącz syropem z brzoskwiń. Następnie wylej masę serową, polej musem brzoskwiniowym, lekko zamieszaj tworząc wzorek i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • 4. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe brzoskwinie pokrój w kostkę, wyłóż na ciasto, polej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. Gotowe ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, chłodną czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować