Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Brzoskwiniowo-orzechowy raj to pyszne ciasto wymagające nakładu pracy, ale jest tego warte ponieważ jest pyszne :) Super połączenie brzoskwiń, orzechów, dużej ilości kremu z ajerkoniakiem i galaretki. Nic dodać, nic ująć, tylko próbować :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru
    100 g posiekanych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
    100 g mielonych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
    1 łyżka mąki tortowej
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 połówki brzoskwiń (z puszki)

    Krem:
    4 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń śmietankowy
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 g masła
    50 ml ajerkoniaku

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    1 szklanka soku brzoskwiniowego z puszki
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Dodatkowo:
    300 g herbatników pełnoziarnistych
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku 1. Ciasto orzechowe: 2 połówki brzoskwiń kroimy w drobniutką kosteczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, zmielone orzechy oraz bułkę tartą i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i pokrojone brzoskwinie i całość delikatnie łączymy. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń oraz obie mąki, wlewamy na wrzące mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy po każdej. Na koniec dodajemy ajerkoniak i całość miksujemy.
  • 3. Mus brzoskwiniowy: Pozostałe brzoskwinie miksujemy blenderem na mus (powinno wyjść ok. 1,5 szklanki musu). 1 szklankę soku brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy 1 galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
  • 4. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta: Na ciasto orzechowe wykładamy połowę kremu. Na kremie rozkładamy jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatniki wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy druga warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia musu. Na herbatniki wykładamy drugą połowę kremu a na kem wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Porady

Jeśli ktoś nie lubi ciast z dużą ilością kremu, może przygotować krem z 3 szklanek mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 28.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=257

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować