Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

  • wyświetlono: 1500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Brzoskwiniowo-orzechowy raj to pyszne ciasto wymagające nakładu pracy, ale jest tego warte ponieważ jest pyszne :) Super połączenie brzoskwiń, orzechów, dużej ilości kremu z ajerkoniakiem i galaretki. Nic dodać, nic ująć, tylko próbować :)

_Dagmara Wasinska
  • 120min

Składniki

Ciasto orzechowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
100 g mielonych orzechów włoskich (niepełna szklanka)
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 połówki brzoskwiń (z puszki)

Krem:
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
50 ml ajerkoniaku

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka soku brzoskwiniowego z puszki
1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:
300 g herbatników pełnoziarnistych
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania przepisu:

Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku

  • Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku1. Ciasto orzechowe: 2 połówki brzoskwiń kroimy w drobniutką kosteczkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy do białości z pozostałym cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, zmielone orzechy oraz bułkę tartą i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i pokrojone brzoskwinie i całość delikatnie łączymy. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Krem: 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepujemy budyń oraz obie mąki, wlewamy na wrzące mleko i całość zagotowujemy cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy po każdej. Na koniec dodajemy ajerkoniak i całość miksujemy.
  • 3. Mus brzoskwiniowy: Pozostałe brzoskwinie miksujemy blenderem na mus (powinno wyjść ok. 1,5 szklanki musu). 1 szklankę soku brzoskwiniowego z puszki zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy 1 galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
  • 4. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  • 5. Przełożenie ciasta: Na ciasto orzechowe wykładamy połowę kremu. Na kremie rozkładamy jedną warstwę herbatników pełnoziarnistych. Na herbatniki wykładamy tężejący mus brzoskwiniowy, przykrywamy druga warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia musu. Na herbatniki wykładamy drugą połowę kremu a na kem wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
PRZEPIS DNIA Piątek 28.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=257

Porady

Jeśli ktoś nie lubi ciast z dużą ilością kremu, może przygotować krem z 3 szklanek mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatozimaorzechy włoskieDeserna słodkomasa budyniowabrzoskwinieświętabiszkopt z galaretkąwiosnaciasto z owocamiCiasto z galaretkąprzyjęciedo kawyAJERKONIAKjesieńbiszkopt z krememcoś słodkiegociasto z brzoskwiniamiPoczęstunekbiszkopt orzechowyciasto orzechowemus brzoskwiniowyciasto z alkoholemherbatniki pełnoziarnisteprzepis_miesiąca1000biszkopt z orzechamiciasto z musem brzoskwiniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszna , puszysta babka

Dodane przez: Bo-Bożena

Babka z ajerkoniakiem

Super szybka w wykonaniu , puszysta...

Orzechowy bałagan z owocami i nutą kawową

Dodane przez: akrobatka22

Orzechowy bałagan z owocami i nutą kawową

Dlaczego bałagan? A no dlatego,...

Pyszne , lekkie ciasto

Dodane przez: Bo-Bożena

Placek truskawkowy z ajerkoniakiem

Masa truskawkowa super smakuje...

Babka z ajerkoniakiem

Dodane przez: Ania_L

Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem - wilgotna,...

Mufinki z płatków owsianych z orzechową nutą

Dodane przez: zima1982

Mufinki z płatków owsianych z orzechową nutą

Z przepisu wychodzi 12 mufinek.

Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem

Szarlotka z ajerkoniakiem i wanilią.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE