Słodki bałagan z Eton w wersji oryginalnej przygotowywany jest z truskawek. Niestety sezon na mnie już minął, a ochota na słodką bombę kaloryczną pozostała :)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- śmietanka kremówka 36%: 500 mililitrów
- cukier puder: 1 łyżka
- brzoskwinie: 8 sztuk
- nektarynki: 2 sztuki
- bezy: 4 sztuki
- grenadyna: 2 łyżki
Brzoskwiniowo-nektarynkowy eton mess - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie i nektarynki obrać ze skórki. Kawałki brzoskwiń rozgnieść widelcem, zalać sokiem z granatów. Nektarynki pokroić na kawałki, zostawić do ozdoby. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru, tak, by miała płynną konsystencję. Bezy rozkruszyć. Na dnie pucharków układać: rozgniecione brzoskwinie, kawałki bezów, polać wszystko kremówką, na wierzchu ułożyć kawałki nektarynek.
Komentarze