Brzoskwiniowo-malinowe crumble

0 (0 ocen)

Jest to jeden z tych deserów, który uwielbiam i który chyba nigdy mi się nie znudzi bo można go przygotować chyba z każdym owocem. Do tego chrupiąca warstwa kruszonki. Mmmmmm czego chcieć więcej? ;)Najlepiej smakuje mi z letnimi owocami z dodatkiem lodów waniliowych.

Składniki:

  • 4-5 brzoskwiń
    1 szkl. malin
    2 łyżki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej

    Kruszonka:
    1/4 kostki masła
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    garść płatków migdałowych

Brzoskwiniowo-malinowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie owoców: Brzoskwinie umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych kokilek.

    Kruszonka: masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami, posypać owoce. Całość posypać płatkami migdałowymi. Deser wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Deser będzie gotowy gdy ładnie się zarumieni. Lekko przestudzić i podawać udekorowane miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy