Uwielbiam tarty i często je robie z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem przyszedł czas na brzoskwinie:). To kruche ciasto, obowiązkowo z dużą ilością owoców oraz słodką bezą. Polecam.
Składniki:
Forma o średnicy 26 cm
Składniki na ciasto kruche:
- 220 g mąki,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12 dag masła,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Ewentualnie 1 łyżka mleka,
- Łyżka kaszy manny do posypania ciasta
Dodatkowo:
• Świeże brzoskwinie ( około 12),
Beza kokosowa:
- 3 białka,
- 3/4 szklanka cukru,
- 15 dag kokosu,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Brzoskwiniowo – kokosowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto kruche. Jeśli było by za twarde dokładamy mleko. Ciasto schładzamy około 30 minut w lodówce, a następnie wykładamy nim formę na tarte.
3.Na brzoskwinie wylewamy bezę kokosową. Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w 180ºC.
Po wyjęciu studzimy.
4.OWOCE:
Brzoskwinie obieramy ze skórki. Przekrawamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
Gotowe wykładamy na wyłożone ciasto.
5.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej masy dokładamy mąkę , proszek oraz kokos. Całość delikatnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy na brzoskwinie.
Komentarze