Brzoskwiniowiec z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowy biszkopt, masa śmietankowa z kawałkami soczystych brzoskwiń oraz żurawiną nasączoną w alkoholu. A to wszystko pod orzechową chmurką. Ciasto sprawdzi się idealnie na naszym stole gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj
    1szkl cukru
    1/2szkl mąki pszennej
    1budyń czekoladowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    0,5l kremówki
    1,2szkl cukru
    1galaretka pomarańczowa
    Puszka brzoskwiń
    100g żurawiny suszonej
    Alkohol

    Dodatkowo:
    Orzechy włoskie na posypkę
    Dżem wiśniowy

Brzoskwiniowiec z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i za pomocą łyżki połącz z masą. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół, dolny blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, oraz wykładamy warstwę dżemu wiśniowego.
  • 2. Masa: kremówke ubić na sztywno, dodać cukier. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żurawinę nasączamy w alkoholu. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia wlać do masy, zmiksować. Odłożyć 3łyżki na górę ciasta. Do gotowej masy przełożyć owoce. Wylać na biszkopt. Przykryć 2częścią biszkoptu nasączonego w soku.
  • 3. Górę ciasta posmarować resztą masy i posypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy