Czekoladowy biszkopt, masa śmietankowa z kawałkami soczystych brzoskwiń oraz żurawiną nasączoną w alkoholu. A to wszystko pod orzechową chmurką. Ciasto sprawdzi się idealnie na naszym stole gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.
Brzoskwiniowiec z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i za pomocą łyżki połącz z masą. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół, dolny blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, oraz wykładamy warstwę dżemu wiśniowego.
2.Masa: kremówke ubić na sztywno, dodać cukier. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żurawinę nasączamy w alkoholu. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia wlać do masy, zmiksować. Odłożyć 3łyżki na górę ciasta. Do gotowej masy przełożyć owoce. Wylać na biszkopt. Przykryć 2częścią biszkoptu nasączonego w soku.
3.Górę ciasta posmarować resztą masy i posypać orzechami.
Komentarze