Masa brzoskwiniowa:
1 l słoik kompotu z brzoskwiń (brzoskwinie wraz z sokiem)
3 budynie brzoskwiniowe lub śmietankowe
2 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki cukru
Pianka:
2 Śnieżki
2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml mleka
Brzoskwiniowiec pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek delikatnie mieszając. Gotowe ciasto pieczemy 30-45 min. w tem. 180*C, w formie 25/35 cm.
2. Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie kroimy w kostkę i wraz z kompotem przelewamy do garnka, i uzupełniamy wodą ma być ok. 600ml. płynu.
3.Stawiamy na ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. W 1/2 szkl. wody rozprowadzamy 3 budynie i wlewamy do brzoskwiń gdy te zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (nie wrzącej) wsypujemy 2 galaretki (proszek) i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i odstawiamy do całkowitego stężenia.
4.Pianka:
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody. Śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotową piankę wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy wiórkami czekolady.
Porady
W przeszłości robiłam podobny tylko na kompocie z wiśni:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisniowiec-z-rozowa-chmurka-2
Komentarze