Brzoskwiniowiec pod chmurką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa brzoskwiniowa:
    1 l słoik kompotu z brzoskwiń (brzoskwinie wraz z sokiem)
    3 budynie brzoskwiniowe lub śmietankowe
    2 galaretki brzoskwiniowe
    3 łyżki cukru

    Pianka:
    2 Śnieżki
    2 galaretki brzoskwiniowe
    400 ml mleka

Brzoskwiniowiec pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek delikatnie mieszając. Gotowe ciasto pieczemy 30-45 min. w tem. 180*C, w formie 25/35 cm.


  • kompot 2. Masa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie kroimy w kostkę i wraz z kompotem przelewamy do garnka, i uzupełniamy wodą ma być ok. 600ml. płynu.
  • masa brzoskwiniowa 3. Stawiamy na ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. W 1/2 szkl. wody rozprowadzamy 3 budynie i wlewamy do brzoskwiń gdy te zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (nie wrzącej) wsypujemy 2 galaretki (proszek) i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 4. Pianka:
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody. Śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotową piankę wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy wiórkami czekolady.

Porady

W przeszłości robiłam podobny tylko na kompocie z wiśni: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisniowiec-z-rozowa-chmurka-2

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy