Brzoskwiniowiec na maślance

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sezonie często gości na naszym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maślanki
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    szklanka oliwy
    5 szklanek mąki
    6 łyżeczek proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    4 łyżki oliwy

    oraz 6 brzoskwiń

Brzoskwiniowiec na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając maślankę i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta, na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Wylewamy na blachę (25x36).
  • 2. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem i oliwą. Dodajemy mąkę tak, by powstały grudki. Rozkruszamy na owocach.
  • 3. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C, po czym ostudzić. Wierzch polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy