Brzoskwiniowiec

0 (0 ocen)

  • 3 min

To ciasto jest idealne na spotkania z przyjaciółmi jak i z rodziną. Moja mama zakochał się w tym cieście tak jak ja :)

  • 3 min

Składniki:

  • 200g mąki
    100g masła
    50g cukru
    1 jajko
    skórka z otartej cytryny
    tłuszcz do smarowania blachy
    750g brzoskwiń
    sok z 1 cytryny
    125ml białego wytrawnego wina
    50g cukru
    1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
    125 ml bitej śmietany

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mąki, masła, cukru i jajek zagniatamy ciasto. Rozwałkuj je na niezbyt cienki placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy. 2. Umyte brzoskwinie włóż na chwilę do gorącej wody, następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż na cieście wypukłością do góry. Upiecz ciasto w ok 150 stopniach C, aż będzie złociste. 3.Sok z cytryny, wino, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy ostygnie, dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj i zalej masą upieczone ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by zastygło. Zamiast świeżych brzoskwiń , do ciasta doskonale nadają się również brzoskwinie z puszki. Wcześniej trzeba ja jednak dokładnie osączyć z soku.
    2.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy