Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki, masła, cukru i jajek zagniatamy ciasto. Rozwałkuj je na niezbyt cienki placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy. 2. Umyte brzoskwinie włóż na chwilę do gorącej wody, następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i ułóż na cieście wypukłością do góry. Upiecz ciasto w ok 150 stopniach C, aż będzie złociste. 3.Sok z cytryny, wino, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy ostygnie, dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj i zalej masą upieczone ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by zastygło. Zamiast świeżych brzoskwiń , do ciasta doskonale nadają się również brzoskwinie z puszki. Wcześniej trzeba ja jednak dokładnie osączyć z soku.
2.
Komentarze