BRZOSKWINIOWIEC

0 (0 ocen)

  • 45 min

to ciasto gości na moim stole na każdej imprezie, bo tak wszystkim smakuje

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt
    8 jajek
    2 szklanki maki
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    czekolada
    MASA
    200g kokosu
    puszka brzoskwiń
    margaryna
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    4 kieliszki wódki

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Pieczemy biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek Dodajemy do nich 4 łyżki wrzącej wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie cukier i mieszamy z 3 minuty. Na koniec mąkę proszek i czekoladę pokrojona w kostkę. Wszystko mieszamy i pieczemy. Gdy ostygnie przekrawamy na pół.
  • brzoskwiniowiec 2. MASA: Żółtka, cukier i cukier waniliowy mieszamy na parze. Dajemy do wystygnięcia. Margarynę mieszamy dodajemy po łyżce ostudzonej masy i mieszamy. Dodajemy wódkę i szybko mieszamy. Brzoskwinie dobrze odsączamy i kroimy w kostkę. I dodajemy do masy, dodajemy również kokos i wszystko mieszamy. Troszkę masy bez dodatków można zostawić na wierzch. Przekładamy biszkopty. Wierzch ciasta dekorujemy wg uznania.

Porady

zamiast brzoskwiń mogą być ananasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy