BRZOSKWINIOWIEC

4.51 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo- brzoskwiniowym. Ciasto z pianką brzoskwiniową z warstwą herbatników. Ciasto mięciutkie, orzeźwiające, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    krem budyniowo- brzoskwiniowy:
    -100 g.moreli suszonych
    -1 szklanka wody
    -5 łyżek cukru
    -1 puszka brzoskwiń
    -3 białe budynie
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    herbatniki:
    -ponad 200 g.herbatników maślanych
    albo 350 g. w polewie czekoladowej
    (polecam 1, bo tutaj w polewie nie chciały odmięknąć)

    pianka jogurtowa:
    -2 jogurty brzoskwiniowe(315g.x2)
    -2 galaretki brzoskwiniowe
    -0.5 l. wrzątku

    góra:
    -tarta czekolada lub czekoladowe wafelki
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Biszkopty Pianka

Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy na blaszkę(30x40) z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. (Zdjąć papier ,ostudzić, odwrócić z powrotem i ułożyć biszkopt w blaszce ze wszystkimi bokami.)
  • krem 2. krem-Gotować morele na wodzie z cukrem, ok.10 min.Od czasu do czasu mieszając. Łyżką cedzakową wybrać morele i rozdrobnić blenderem. Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w kostkę.Do wody z moreli, wlać sok z brzoskwiń i dopełnić wodą do 1 l.Na soku ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać sucha galaretkę. Potem dodać mus z moreli i kawałki brzoskwiń.Wymieszać i odstawić do przestygnięcia do letniego, od czasu do czasu mieszając.Wylać na biszkopt.
  • herbatniki 3. Na kremie ułożyć herbatniki.
  • pianka 4. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować, dolewając tężejącą galaretkę. Wyłożyć na herbatniki.
  • starty wafelek 5. Na górę zetrzeć czekoladę, albo czekoladowe wafelki.(tutaj w polewie czekoladowej 2 x XXL)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować