Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo- brzoskwiniowym. Ciasto z pianką brzoskwiniową z warstwą herbatników. Ciasto mięciutkie, orzeźwiające, bardzo pyszne.
Brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy na blaszkę(30x40) z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. (Zdjąć papier ,ostudzić, odwrócić z powrotem i ułożyć biszkopt w blaszce ze wszystkimi bokami.)
2.krem-Gotować morele na wodzie z cukrem, ok.10 min.Od czasu do czasu mieszając. Łyżką cedzakową wybrać morele i rozdrobnić blenderem. Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w kostkę.Do wody z moreli, wlać sok z brzoskwiń i dopełnić wodą do 1 l.Na soku ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać sucha galaretkę. Potem dodać mus z moreli i kawałki brzoskwiń.Wymieszać i odstawić do przestygnięcia do letniego, od czasu do czasu mieszając.Wylać na biszkopt.
3.Na kremie ułożyć herbatniki.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować, dolewając tężejącą galaretkę. Wyłożyć na herbatniki.
5.Na górę zetrzeć czekoladę, albo czekoladowe wafelki.(tutaj w polewie czekoladowej 2 x XXL)
Komentarze