Brzoskwiniowe fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijaj jaka.Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawaj do masy. Wlej olejek rumowy i i ucieraj,aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto podziel na dwie równe porcje.
2.Kakao przesiej przez sitko i razem z mlekiem wlej do jednej porcji ciasta.Wymieszaj. Brzoskwinie osącz i pokrój na kawałki.Na spodzie wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą blachy (25/40cm) rozsmaruj jasne ciasto. Przykryj je warstwą ciemnego ciasta i posyp kawałeczkami brzoskwiń. Owoce lekko wciśnij do środka- dzięki temu, kiedy ciasto wyrośnie, powstaną kolorowe fale. Ciasto piecz 40 minut w temp.180st.
3.Krem: z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotuj budyń.
4.Polewa: połamaną czekoladę z mlekiem wymieszaj i rozpuść w kąpieli wodnej.
5.Zimny budyń utrzyj z miękkim masłem i wysmaruj na wystudzonym cieście. Polej stopioną czekoladą. Odstaw do zastygnięcia.
Komentarze