Brzoskwiniowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – nadal ubijać do czasu wytworzenia pęcherzyków powietrza, mąkę przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Wylać na blaszkę (25x30)i upiec w 1600C. ostudzić.
2.Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, część zmiksować. Włożyć do garnka i gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać galaretkę, rozpuścić mieszając. Odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące brzoskwinie wyłożyć na biszkopt.
3.Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder dalej ubijając. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odłożyć do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy śmietanowej i na najwyższych obrotach miksera wmieszać do masy. Masę wyłożyć na mus brzoskwiniowy.
4.Całość odłożyć do stężenia
Porady
Zapraszam na mojego bloga http://kucharzenieedi.pl/
Komentarze