Brzoskwiniowe Delicje

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

Lekki biszkopt z masą brzoskwiniową i lekką pianką

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jaja
    1/2 szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
    Masa brzoskwiniowa
    2 kg dojrzałych brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa
    Masa śmietanowa
    300 ml śmietanka 30%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwiniowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka – nadal ubijać do czasu wytworzenia pęcherzyków powietrza, mąkę przesiać i partiami dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Wylać na blaszkę (25x30)i upiec w 1600C. ostudzić.
  • 2. Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie obrać ze skórki, drobno pokroić, część zmiksować. Włożyć do garnka i gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać galaretkę, rozpuścić mieszając. Odłożyć do wystudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące brzoskwinie wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Masa śmietanowa: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder dalej ubijając. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i odłożyć do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy śmietanowej i na najwyższych obrotach miksera wmieszać do masy. Masę wyłożyć na mus brzoskwiniowy.
  • 4. Całość odłożyć do stężenia

Porady

Zapraszam na mojego bloga http://kucharzenieedi.pl/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować