Brzoskwiniowe ciasto z migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mam dla Was przepis na uniwersalne, bardzo szybkie ciasto, które idealnie łączy się z rożnymi owocami. Piekłam już takie ciasto z kwaśnymi jabłkami i cynamonem - było pyszne i zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam pstryknąć ani jednego zdjęcia:) Tym razem upiekłam brzoskwiniowe ciacho z migdałami.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 średnich brzoskwiń, 4 łyżki migdałów w płatkach.

Brzoskwiniowe ciasto z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie umyć, pokroić na duże kawałki. Małą formę (16-18cm) posmarować masłem ( dno oraz boki), posypać migdałami i ułożyć brzoskwinie. Jajka ubić z cukrem, dodać proszek do pieczenia przesiany razem z mąką i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylać ciasto na brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Lekko ostudzone ciasto przełożyć na paterę odwracając owocami do góry. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem i migdałami w płatkach. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy