Brzoskwiniowa w-zetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Odkładamy na bok. Ucieramy ciasto.
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę.
Do utartej masy dokładamy proszek do pieczenia, mąkę, kakao i dokładnie miksujemy. Na koniec ciasto łączymy z żółtkami. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 45 minut w 180°C.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy na połowę.
Gotowe przekładamy brzoskwiniową śmietanką
2.ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, sok i na koniec mus brzoskwiniowy. Całość dokładnie mieszamy. Śmietanką przekładamy przecięte placki.
Górę zdobimy rozetkami wykonanymi z części śmietanki.
Komentarze