Brzoskwiniowa W-Zetka

0 (0 ocen)

Lekkie, czekoladowo-owocowe ciasto, które każdemu przypadnie do gustu.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    • 30 dag mąki,
    • 25 dag margaryny,
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka cukru pudru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 łyżki płaskie kakao
    Brzoskwiniowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
    • Cukier puder do smaku (2-3 łyżki),
    • Sok z ¾ cytryny,
    • Szklanka musu wykonanego ze świeżych brzoskwiń.

Brzoskwiniowa w-zetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
    Odkładamy na bok. Ucieramy ciasto.
    Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę.
    Do utartej masy dokładamy proszek do pieczenia, mąkę, kakao i dokładnie miksujemy. Na koniec ciasto łączymy z żółtkami. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekrawamy na połowę.

    Gotowe przekładamy brzoskwiniową śmietanką
  • 2. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
    Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier, sok i na koniec mus brzoskwiniowy. Całość dokładnie mieszamy. Śmietanką przekładamy przecięte placki.
    Górę zdobimy rozetkami wykonanymi z części śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy