Brzoskwiniowa tęcza

0 (0 ocen)

Ciasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują i przypominają barwne lato.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka oleju,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Aromat waniliowy (kilka kropel),
    Masa agrestowa:
    200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych,
    150 g serka homogenizowanego waniliowego,
    1 galaretka agrestowa,
    Masa wiśniowa:
    150 g serka homogenizowanego waniliowego,
    1 galaretka wiśniowa,
    Masa śmietanowa:
    350 ml śmietany 30%,
    2 śmietan fixy,
    1 łyżka cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    125 ml wody,
    2 łyżki wiórków kokosowych,
    Wierzch:
    150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych,
    1 galaretka pomarańczowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Brzoskwiniowa tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29pm0dx 1. Biszkopt:
    Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić
  • image-1ha1js4 2. Na wystudzonym biszkopcie poukładać pokrojone w pół plasterki brzoskwinie.
  • image-0s1pcg5 3. Masa agrestowa
    Galaretkę agrestową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia.
  • image-2alguog 4. Masa wiśniowa
    Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia
  • image-151ysqs 5. Masa śmietanowa
    Śmietanę ubić z fixem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Żelatynę rozrobić w 125 ml ciepłej wody, wystudzić i wlać do śmietany. Wyłożyć na masę wiśniową.
  • image-1vpyqeg 6. Wierzch
    Poukładać pokrojone brzoskwinie. W 400 ml gorącej wody rozrobić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i wylać na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować