Ciasto brzoskwiniowa pychotka

0 (0 ocen)

Proste i smaczne ciasto, na każdą okazję

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka-6 szt
    cukier-1 szklanka
    proszek do pieczenia-1 łyżeczka
    mąka-1 szklanka
    Dodatkowo
    puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa
    Krem
    śmietana 36 % - 200 ml
    wiórki z czekolady gorzkiej - 2 łyżki.
    cukier puder - 1 łyżka

Ciasto brzoskwiniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
  • 2. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 24 cm, piec 35 minut w 175 stop. do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzony biszkopt, przekroić na 2 części, mniejszą i większą.
  • 3. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć, pokroić w kostkę.
    Na większej części biszkoptu, ułożyć brzoskwinie i zalać przygotowaną według przepisu, tężejącą galaretką.
    Przykryć drugą częścią biszkoptu.
  • 4. Krem
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i śmietan fix, dobrze ubić, wymieszać śmietanę z wiórkami czekoladowymi.
    Wyłożyć krem na biszkopt.
    Ciasto włożyć do lodówki na 3 godz.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy