Cukinia jako warzywo ma niemalże nie wyczuwalny smak więc jest idealna do dań na słodko i wytrawnie. W tym przepisie występuje w wersji na słodko.
Składniki:
Cukinia jak pewnie sami wiecie jest warzywem o nijakim smaku więc można ją używać zarówno na słodko jak i na słono. tym razem jest w wersji na słodko i oczywiście jest prawie że nie wyczuwalna.
Składniki na 3 małe lub 2 duże porcje :
- 2 brzoskwinie
- 150 g cukinii
-10-15 g żelatyny ( 2-3 łyżeczki) + 4 łyżki wody
-150 ml wody (ewentualnie pół na pół z sokiem pomarańczowym)
-kawałek banana do słodkości
- Miód
Brzoskwiniowa galaretka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namaczamy w wodzie.
Cukinie obieramy i wydrazamy pestki.
Do miski wkładamy pokrojone brzoskwinie ( mogą być obrane że skórki) , cukinie, banana. Dodajemy miód i wodę . Wszystko miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do reszty składników energicznie mieszając.
Przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego! :)
Komentarze