Brzoskwinie zapiekane z ricottą

  • wyświetlono: 450 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo prosty i szybki, jesienny deser ze słodkimi, dojrzałymi brzoskwiniami. Nadziane ricottą z dodatkiem zmielonych migdałów i miodu, będą świetnym umileniem chłodniejszego, wrześniowego popołudnia.

14956600_1244766772250735_923036996737402594_n
  • 4 porcje

Składniki

4 brzoskwinie
sok z cytryny
100 g serka ricotta
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka miodu
kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
płatki migdałowe do dekoracji
150 ml wody + 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Brzoskwinie zapiekane z ricottą

  • 1. Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wypestkować. Skropić sokiem z cytryny.
    Serek wymieszać z miodem, migdałami i olejkiem migdałowym. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki brzoskwiń. Owoce ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania.
    Wodę wymieszać z miodem, podlać brzoskwinie, wstawić naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
    Podawać gorące posypane płatkami migdałowymi. Można je również zaserwować z kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów waniliowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyDeserbrzoskwiniericotta

Komentarze

Podobne przepisy

image-27jc259

Dodane przez: thepotishot

Drożdżówki z pomarańczową ricottą

Mięciutkie, pachnące, pyszne! Odrobina...

image-04ty7qu

Dodane przez: viki2903

Mini pączki z ricottą

Pączusie idealne na jeden kęs,...

PIECZONA OWSIANKA CYTRYNOWA Z RICOTTĄ

Dodane przez: Magda Mentel

PIECZONA OWSIANKA CYTRYNOWA Z RICOTTĄ

Lubicie ricottę? Pokochacie tę...

image-0x4d7dl

Dodane przez: Mniam1

Pieczone brzoskwinie z kremem i borówką

Smaczne pieczone brzoskwinie z...

Pancakes z ricottą i cytryną

Dodane przez: dorota w

Pancakes z ricottą i cytryną

Pyszne pancakes z ricottą z nutką...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE WIŚNIOWO-KAWOWE Z RICOTTĄ

Biszkopt makowy z masą wiśniową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE