Brzoskwinie na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniale pasuje na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    2 łyżeczki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowo - śmietankowa:
    niecałe 0,5 l mleka
    1 budyń waniliowy
    500 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    Wierzch ciasta:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwinie na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę .Do ubitej piany dodajemy na przemiennie trochę cukru i po jednym żółtku. dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy ocet i olej. pieczemy ok. 20 min.
  • 2. Masa budyniowo - śmietankowa:
    1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i masłem, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i łyżkami zimny budyń.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć większa część masy, przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałą częścią masy. Na masie układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.

Porady

Jeżeli masa wyjdzie za rzadka można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie, ale przestudzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować