Brzoskwinie na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę .Do ubitej piany dodajemy na przemiennie trochę cukru i po jednym żółtku. dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy ocet i olej. pieczemy ok. 20 min.
2.Masa budyniowo - śmietankowa:
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i masłem, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Gotujemy budyń. Studzimy. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i łyżkami zimny budyń.
3.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć większa część masy, przykryć drugim plackiem, posmarować pozostałą częścią masy. Na masie układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.
Porady
Jeżeli masa wyjdzie za rzadka można dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ciepłej wodzie, ale przestudzone.
Komentarze