Brzoskiwiniowy jogurtowiec na szpinakowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody.
Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie.
Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
2.Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Zimny biszkopt i przekroić na pół. Jedną część użyć do tego przepisu, a drugą zamrozić.
*można również użyć cały biszkopt, jeśli ktoś woli więcej ciasta.
3.Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć brzoskwinie wraz z zalewą, zmiksować. Dodać jogurt i zmiksować razem z musem owocowym. Następnie cienką stróżką dodawać żelatynę i dokończyć miksowanie.
Wylać masę na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i układać pionowo w masie, aby górą wystawały ogonki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Komentarze