Brzoskiwiniowy jogurtowiec na szpinakowym biszkopcie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste, ale jakże efektowne ciasto na bazie jogurtu na biszkopcie szpinakowym. Mam nadzieję że się Wam spodoba:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    200 g mrożonego szpinaku
    75 ml oleju
    2 jajka
    150 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g erytrolu
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:

    1 mała puszka brzoskwiń
    375 g jogurtu naturalnego
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    200 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Brzoskiwiniowy jogurtowiec na szpinakowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Szpinak przełożyć na sito i zostawić do rozmrożenia. Następnie dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody.

    Przełożyć do pojemnika blendera ,dodać sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Dodać dodać połowę przewidzianego oleju i dokończyć miksowanie.

    Do miski wbić jajka ,dodać erytrol i utrzeć na puszysty jasny. Następnie stopniowo dodawać resztę oleju i nadal miksować. Przełożyć szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec w 180 stopniach okolo 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Zimny biszkopt i przekroić na pół. Jedną część użyć do tego przepisu, a drugą zamrozić.

    *można również użyć cały biszkopt, jeśli ktoś woli więcej ciasta.
  • 3. Masa jogurtowa:

    Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.

    Do pojemnika blendera przełożyć brzoskwinie wraz z zalewą, zmiksować. Dodać jogurt i zmiksować razem z musem owocowym. Następnie cienką stróżką dodawać żelatynę i dokończyć miksowanie.

    Wylać masę na ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i układać pionowo w masie, aby górą wystawały ogonki. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Jogurt Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować