Ciasto:
350 g. mąki pszennej
200 g. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g. maślanki
100 g. oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
500 g. malin
Kruszonka:
70 g. masła
60 g. cukru
90 g. mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Brytyjski placek na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, maślankę oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną masę wkładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Pokrojone jabłka oraz maliny rozsypujemy na wierzchu ciasta.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką oraz cukrem. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Komentarze