Bruścik cielęcy tradycyjnie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zawsze tak robiłam ten kawałek cielęciny moim dzieciom gdy były małe i teraz też gdy już są dorosłe.Po prostu uwielbiają:)

  • 60 min

Składniki:

  • Bruścik cielęcy 1,80kg
    • Cebula biała 3 szt.średnie
    • Liść laurowy 4-5 szt.
    • Ziele angielskie 6 ziarenek
    • Mąka do obtoczenia mięsa
    • Smalec lub masło klarowane do smażenia
    • Przyprawy jak sól,pieprz,wegeta
    • śmietana 18 % 100ml

Bruścik cielęcy tradycyjnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty bruścik pokroić na części,obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
    Wyjąć do naczynia ,a na tym tłuszczu usmażyć cebulę.
    Usmażone kawałki zalać w rondlu wodą do przykrycia mięska,dodać przyprawy i dusić około 40min,
    Po tym czasie gdy mięso jest miękkie dać cebulę podsmażoną i doprawić do smaku.
    Na końcu dać zahartowaną śmietanę.
    Smacznego życzę!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy