Bruschetta ze świeżymi figami, ricottą i syropem klonowym

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybka do przygotowania przekąska, idealna dla gości oraz na wieczór we dwoje.

judik
  • 9 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

około 12 kromeczek bagietki
oliwa dobrej jakości
150 g ricotty
3 świeże figi
kilka łyżeczek syropu klonowego (lub miodu gryczanego)
świeża rukola

Sposób przygotowania przepisu:

Bruschetta ze świeżymi figami, ricottą i syropem klonowym

  • Bruschetta ze świeżym figami1.
    Bagietkę kroimy na ukos na kromeczki i podpiekamy z obydwu stron na patelni skropionej oliwą, aż się zarumienią i będą chrupkie.

    Rukolę myjemy i suszymy. Układamy ją na talerzu, na którym będziemy podawać kanapki.

    Kromeczki smarujemy ricottą. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na grzankach. Polewamy syropem klonowym lub miodem gryczanym, w obydwu wersjach smakuje wyśmienicie (około łyżeczka na jedną kanapkę).

    Najlepiej smakują podawane od razu po przygotowaniu, z kieliszkiem wina. Jedząc, nakładamy na kanapeczki rukolę, jej smak uzupełnia całość idealnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rukolafigisyrop klonowyricottakolacja we dwojedla_dwojga

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

szaszłyk

Dodane przez: Mrówka

Szaszłyki ze świeżego ananasa i kurczaka

sezon grilowy mimo pogody trwa......

Bruschetta

Dodane przez: AnaHana

Bruschetta

Bruschetta to tradycyjna przekąska,...

image-10sesqr

Dodane przez: anecia04

Bruschetta z cukinią i hokkaido

Oryginalnie i smacznie

bruschetta

Dodane przez: Kulinarna Ja

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Przepis pochodzi z książki "Britain's...

Bruschetta

Dodane przez: Kuchnia Marty

Bruschetta

Bruschetta to klasyczna przystawka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE