Moja wariacja na temat klasycznej, włoskiej przystawki i kurek. Teraz, w sezonie na kurki warto przygotować ją chociaż raz, bo smak tych grzanek jest wspaniały, po prostu niebo w gębie! Polecam serdecznie.
Bruschetta z kurkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Listki rozmarynu odrywamy od gałązek, myjemy i siekamy.
2.W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżeczką masła, wsypujemy szalotkę i szklimy ok. 2 minut. Następnie do cebuli dodajemy kurki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy ok. 5 minut do miękkości. Pod koniec dodajemy rozmaryn, mieszamy z natką pietruszki.
3.Kromki chleba opiekamy w tosterze (lub piekarniku),
Na każdej kromce wykładamy grzyby, posypujemy tartym parmezanem.
Od razu podajemy.
Komentarze