Bruschetta z kurkami i rozmarynem

  • wyświetlono: 1025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Moja wariacja na temat klasycznej, włoskiej przystawki i kurek. Teraz, w sezonie na kurki warto przygotować ją chociaż raz, bo smak tych grzanek jest wspaniały, po prostu niebo w gębie! Polecam serdecznie.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 15min

Składniki

- 12 dag świeżych kurek,
- 1 większa cebulka szalotka,
- gałązka rozmarynu,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 8 mniejszych kromek dobrego chleba (najlepiej domowego),
- 4 łyżki drobno startego parmezanu,
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka masła.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bruschetta z kurkami i rozmarynem

  • 1. Kurki oczyszczamy, kroimy na kawałki. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Listki rozmarynu odrywamy od gałązek, myjemy i siekamy.
  • 2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżeczką masła, wsypujemy szalotkę i szklimy ok. 2 minut. Następnie do cebuli dodajemy kurki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy ok. 5 minut do miękkości. Pod koniec dodajemy rozmaryn, mieszamy z natką pietruszki.
  • 3. Kromki chleba opiekamy w tosterze (lub piekarniku),
    Na każdej kromce wykładamy grzyby, posypujemy tartym parmezanem.
    Od razu podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatagrzankikurkileśne grzybyparmezanimprezajesieńbruschettaDANIA Z GRZYBAMIgrzybobraniejesienne smakiszalotkalekka przystawkaw włoskim styludania z kurkamikuchnia włoska Włochysezon na kurkigrzybowe daniabruschetta z kurkamisezon na grzybygrzanki z grzybamiprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bruschetta z truskawkami i balsamico

Dodane przez: Jola66

Bruschetta z truskawkami i balsamico

Świeże truskawki są świetne z octem...

Bruschetta z awokado i parmezanem

Dodane przez: anecia04

Bruschetta z awokado i parmezanem

Włoski ser z awokado to moja propozycja...

Foccacia z cebulką i rozmarynem

Dodane przez: Bilcia

Foccacia z cebulką i rozmarynem

Pyszny włoski placek z dodatkiem...

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Latem najbardziej lubię jeść świeżo...

Wątróbka z czereśniami i rozmarynem

Dodane przez: edytaha

Wątróbka z czereśniami i rozmarynem

Smażąc wątróbkę, w ramach eksperymentu,...

Truskawki balsamico z kozim serem i szpinakiem.

Dodane przez: zChatyNaKoncuWsi

Truskawkowa bruschetta z kozim serem i szpinakiem

Sos balsamiczny podkreśla smak...