Bruschetta z białą fasolą, ruccolą, szynką szwarcwaldzką i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Oryginalna i bardzo syta kanapka.

  • 15 min

Składniki:

  • * 1 puszka fasoli w zalewie naturalnej (białej bądź czerwonej)
    * 1 ząbek czosnku
    * 2 łyżki oliwy, pieprz, sól
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * bułka pszenna - po jednej dla każdej osoby
    * 2 ugotowane jajka
    * opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
    * 250 g ruccoli

Bruschetta z białą fasolą, ruccolą, szynką szwarcwaldzką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odcedź z zalewy, przepłucz przegotowaną wodą. Ugnieć fasolę widelcem wraz z oliwą, pieprzem, solą, sprasowanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
  • 2. Bułkę podpiecz w tosterze. Warto piec każdą połówkę osobno, wtedy smak jest jeszcze lepszy.
  • 3. Na podpieczoną połówkę bułki kładź kolejno: pastę fasolową, listki ruccoli, dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej, pokrojone jajko. Podawaj jeszcze ciepłe.

Porady

Jajko można zastąpić mozzarellą.

Komentarze

Podobne przepisy