Aromatyczne, błyskawiczne grzanki z dodatkiem czosnku i bazylii. Można śmiało wzbogacić pokrojonymi czarnymi lub zielonymi oliwkami. Będą jeszcze smaczniejsze! :-)
10 min
Składniki:
bułka paryska lub ciabatta
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 pomidory (np. malinowe lub bawole serce)
opcjonalnie ok. 80 g sera (gorgonzola, mozzarella, kozi)
bazylia
sól, pieprz
1.Pieczywo pokrój w kromki. Skrop je oliwą. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z nadmiaru soku. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż na oleju rzepakowym.
2.Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i całość zamieszaj. Następnie pomidory z cebulą i czosnkiem ułóż na pieczywie, dodaj - jeśli chcesz - ser (w małych kawałkach lub starty).
3.Pieczywo zapiekaj w piekarniku pod grillem ok. 5 minut, aż grzanki będą zrumienione. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami bazylii, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze