BRUSCHETTA

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki z dodatkiem czosnku i bazylii. Można śmiało wzbogacić pokrojonymi czarnymi lub zielonymi oliwkami. Będą jeszcze smaczniejsze! :-)

20171220_123517
  • 10min

Składniki

bułka paryska lub ciabatta
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
1-2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 pomidory (np. malinowe lub bawole serce)
opcjonalnie ok. 80 g sera (gorgonzola, mozzarella, kozi)
bazylia
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

BRUSCHETTA

  • 1. Pieczywo pokrój w kromki. Skrop je oliwą. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z nadmiaru soku. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż na oleju rzepakowym.
  • 2. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory i całość zamieszaj. Następnie pomidory z cebulą i czosnkiem ułóż na pieczywie, dodaj - jeśli chcesz - ser (w małych kawałkach lub starty).
  • 3. Pieczywo zapiekaj w piekarniku pod grillem ok. 5 minut, aż grzanki będą zrumienione. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami bazylii, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe bruschetty

Dodane przez: Chmielova

Domowe bruschetty

Szybka oraz pożywna przekąska

bruschetta

Dodane przez: Kulinarna Ja

Włoska bruschetta

Włoskie, ale po polsku. Gdy tylko...

BRUSCHETTA

Dodane przez: ewelinao

DOMOWA BRUSCHETTA

PYSZNA I CHRUPIĄCA ;)

Moja brischetta z pomidorkami pesto i serem mozarella

Dodane przez: EwaSidor

Bruschetta z bazyliowym pesto

Pyszna przystawka zrobiona po mojemu

bruschetta

Dodane przez: Brenia

Bruschetta klasyczna

Pyszna ciepła przekąska prosto...

bruschetta

Dodane przez: miki185

Bruschetta z kurczakiem

Jest to nieco zmodyfikowany przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE