Brukselkowy bigos z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Brukselka to mini kapustka, a jak kapusta to... bigos. Powstał więc bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g białej kiełbasy parzonej
    • 500 g brukselki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 5 łyżek oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • koperek do posypania

Brukselkowy bigos z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić.
    • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie.
    • Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i podsmażyć razem z cebulą.
    • Podlać 1/2 szklanki wody, dodać ugotowaną brukselkę, sos sojowy, majeranek i poddusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem.
    • Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy