Brukselka to mini kapustka, a jak kapusta to... bigos. Powstał więc bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się prawie błyskawicznie, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym bigosie.
30 min
Składniki:
• 500 g białej kiełbasy parzonej
• 500 g brukselki
• 1 cebula
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka majeranku
• 5 łyżek oliwy
• sól, pieprz do smaku
• koperek do posypania
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Brukselkę gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić.
• Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie.
• Dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i podsmażyć razem z cebulą.
• Podlać 1/2 szklanki wody, dodać ugotowaną brukselkę, sos sojowy, majeranek i poddusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem.
• Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze