50 dag brukselki,
25 dag długoziarnistego ryżu,
20 dag pieczarek,
duża cebula,
8 dag margaryny,
10 dag żółtego sera najlepiej mozzarelli,
kostka przyprawy do zup,
sól.
Brukselka zapiekana z ryżem i piecczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyścić i ugotować prawie do miękkości,odcedzić.Pieczarki opłukać,pokroić w cienkie plasterki,dodać posiekaną cebulę,margarynę,przyprawę do zup,sól,3-4 łyżki wody i dusić 10 min.Ryż wypłukać i ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki margaryny,odcedzić.Ugotowaną brukselkę wymieszać z ryżem,pieczarki i polową startego sera,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną,posypać serem i zapiekać w piekarniku około 15 min w temp.220stopni.
Komentarze