BRUKSELKA ZAPIEKANA Z RYŻEM I PIECCZARKAMI

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki

Składniki:

  • 50 dag brukselki,
    25 dag długoziarnistego ryżu,
    20 dag pieczarek,
    duża cebula,
    8 dag margaryny,
    10 dag żółtego sera najlepiej mozzarelli,
    kostka przyprawy do zup,
    sól.

Brukselka zapiekana z ryżem i piecczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić i ugotować prawie do miękkości,odcedzić.Pieczarki opłukać,pokroić w cienkie plasterki,dodać posiekaną cebulę,margarynę,przyprawę do zup,sól,3-4 łyżki wody i dusić 10 min.Ryż wypłukać i ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki margaryny,odcedzić.Ugotowaną brukselkę wymieszać z ryżem,pieczarki i polową startego sera,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną,posypać serem i zapiekać w piekarniku około 15 min w temp.220stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy