Brukselka z pieczarkami do obiadu

4.5 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie i jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Może też być samodzielnym daniem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •500 g brukselki
    •500 g pieczarek
    •3 łyżki masła klarowanego
    •pieprz młotkowany z kolendrą
    •4 łyżki sezamu
    •sól
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Brukselka z pieczarkami do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić z gorszych liści. Umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić na sicie, żeby obciekła.

    Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Ładnie pokroić, żeby widać było przekrój.

    Na patelni rozgrzać klarowane masło i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć, aż pieczarki zaczną się przysmażać i wyparuje cała woda. Posolić.

    Dodać brukselkę. Mniejsze kapustki całe, a większe przekroić na pół. Wymieszać i chwilę podsmażyć .

    Dodać pieprz i sól do smaku. Posypać sezamem. Sezam można uprażyć wcześniej na suchej patelni. Podawać do obiadu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować