Brukselka z kiełbasą w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę krakowską. Smażymy całość około 8 minut. W tym czasie do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę, dobrze mieszamy, wstawiamy na mały gaz i stale mieszając doprowadzamy do zgęstnienia i zagotowania.
Kiedy kiełbasa się zarumieni dodajemy ugotowaną wcześniej brukselkę, zalewamy białym sosem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wsypujemy lubczyk. Na sam koniec wsypujemy ryż, mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Gotowe.
Komentarze