Brukselka z kiełbasą w białym sosie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Brukselka w białym sosie z dodatkiem wędzonej kiełbasy.

Składniki:

  • 900g brukselki
    500 g kiełbasy suchej krakowskiej
    3 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki suszonego lubczyku
    2 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    3 łyżki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 szklanka ryżu

Brukselka z kiełbasą w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka z kiełbasą w białym sosie 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę krakowską. Smażymy całość około 8 minut. W tym czasie do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, mąkę, dobrze mieszamy, wstawiamy na mały gaz i stale mieszając doprowadzamy do zgęstnienia i zagotowania.
    Kiedy kiełbasa się zarumieni dodajemy ugotowaną wcześniej brukselkę, zalewamy białym sosem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wsypujemy lubczyk. Na sam koniec wsypujemy ryż, mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy