BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU

0 (0 ocen)

Sezon na brukselkę trwa. Są to zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.

Składniki:

  • brukselka 0.5 kg.
    masło 2 łyżki
    boczek wędzony parzony w cienkich plastrach 3 plastry
    bułka tarta 4 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki + szczypta
    cukier 1 łyżeczka

Brukselka z chrupiącym boczkiem i bułką tartą do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garze gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sól ( 1/2 łyżeczki ) i cukier. Wrzucamy umytą brukselkę. Gotujemy 8-10 minut ( krócej jeśli ktoś woli bardziej al dente ). Odcedzamy.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i bułkę tartą. Mieszamy. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić wrzucić brukselkę. Wymieszać.
    Podawać jako dodatek do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy