Gdy zużyjemy kiszone ogórki nie wylewajmy kwasu tylko możemy go zużyć do ugotowania kwaśnicy czy takiej oto brukselki:
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej około 45 dag
3 duże ząbki czosnku
1 i ¼ szklanki kwasu z kiszonych ogórków
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Brukselka kiszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną brukselkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, obgotować około 10 minut, na półtwardo, osączyć i wystudzić.
Obrane ząbki czosnku wrzucić do słoika litrowego i dodać brukselkę, zalać kwasem z ogórków i zakręcić słoik.
Wstawić do lodówki na 3 dni.
Idealna przekąska do wódeczki, do dań mięsnych.
Komentarze