Brownie z orzeszkami pini i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 20 min

To brownie wyszło rewelacyjne - delikatne, smaczne, mocno czekoladowe, słodkie - do popołudniowej, niedzielnej kawki wprost idealne! :) Do jego wykonania użyłam po raz pierwszy robota planetarnego - trzepaczka sprawdziła się idealnie przy tego typu konsystencji ciasta, które wyszło puszyste:)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    100 g gorzkiej czekolady
    30 g kakao
    200 g margaryny
    4 jajka
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 szklanka mąki pszennej
    40 g orzeszków pini
    60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    kilka kropli aromatu migdałowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Brownie z orzeszkami pini i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z margaryną (pokrojoną na mniejsze kawałki) i kakao dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 2. Do misy robota planetarnego wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy (trzepaczką) aż powstanie puszysta masa.
  • 3. Do ubitych jajek wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy do połączenia składników.
  • 4. Następnie do misy przesiewamy mąkę, dajemy szczyptę soli, orzeszki, skórkę i aromat i miksujemy chwilkę do dokładnego połączenia składników (najpierw na mniejszych obrotach, by mąka się nie „kurzyła”).
  • 5. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (z termoobiegiem).
  • 6. Brownie pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na dowolne kawałki.

Porady

Jeśli nie posiadamy robota planetarnego postępujemy dokładnie tak samo używając miksera. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować