Brownie z malinami

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto dla łasuchów, czyli intensywnie czekoladowe brownie z dodatkiem malin. Brownie + kawa/herbata = idealne połączenie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła 82%
    200 g gorzkiej czekolady
    3 jajka
    150 g cukru
    140 g mąki pszennej
    Dodatkowo
    100-200 g malin
    100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Brownie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Formę o wymiarach 22 cm x 26 cm (lub o zbliżonych), wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę, cały czas mieszając. Gdy czekolada się całkowicie rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia.
  • 3. W oddzielnym naczyniu za pomocą rózgi mieszamy jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mieszamy, aż konsystencja ciasta będzie jednolita. Tak przygotowane ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy umyte maliny i posypujemy je pokrojoną dość grubo czekoladą.

    Ciasto pieczemy przez ok.30-35 minut.

Porady

Maliny można zastąpić np. truskawkami, porzeczkami, borówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować