Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe. W tm wypadku dodatek malin sprawia że nie jest ono aż tak bardzo słodkie. Do jego przygotowania można użyć samej gorzkiej czekolady.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
150 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g malin
Brownie z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło oraz obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Następnie miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka a w następnej kolejności mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy maliny i przykrywamy je delikatnie ciastem. pieczemy ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i malinami. Smacznego :)
Komentarze