Brownie z likierem , pomarańczą i kajmakiem

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , czekoladowe ciasto . Dodatek pomarańczy i kajmaku , to taka wisienka na torcie;)Doskonała na deser w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie to tylko kilka chwil , a radość ze znikającego ciasta , ogromna .

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g. czekolady deserowej
    200 g. masła
    150 g. cukru
    4 jajka
    170 g. mąki pszennej
    50 ml. likieru pomarańczowego
    3-4 krople aromatu pomarańczowego
    2 pomarańcze
    szczypta soli
    1 puszka kajmaku - o smaku krówki 460 g.
    4 łyżki tartej czekolady
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 34 cm .
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z likierem , pomarańczą i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownie z likierem , pomarańczą i kajmakiem 1. Połamane czekolady i masło topię w kąpieli wodnej , mieszam , studzę . Jajka miksuję z cukrem i solą na puch , dodaję czekoladę na przemian z mąką , miksuję , dodaje likier , aromat , miksuję . Ciasto przelewam do blaszki , na cieście układam obrane i pokrojone w plastry pomarańcze . Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut . Ciasto studzę .
  • Brownie z likierem , pomarańczą i kajmakiem 2. Na wystudzone ciasto wykładam kajmak , smaruje , osypuję startą czekoladą .

Porady

Stopień upieczenia ciasta dostosujmy do swoich upodobań i piekarników . Przy temperaturze , którą podałam w moim piekarniku ciasto jest wilgotne i lekko zbite . Przy dłuższym czasie pieczenia , ciasto stanie się bardziej suche .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować