Dla diabetyków, dla odchudzających się, dla miłośników zdrowia i warzyw ale również dla tych którzy kochają tradycyjne brownie i ciasta. Smakuje bowiem wszystkim
30 min
Składniki:
2 jajka
10 tabletek słodziku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki przecieru jabłkowego
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
drobno starta cukinia o wadze około 300g (odciśnięta z nadmiaru soku)
ewentualnie trochę mleka, gdyby ciasto było zbyt gęste
Brownie z cukinią- dietetycznie i bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blachę o wymiarach około 20×20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia
2.W misce wymieszać mokre składniki: jajka, sól i przecier jabłkowy. Do drugiego naczynia wsypać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, cynamon i rozkruszony słodzik i dobrze wymieszać.
3.Do suchych składników dodać mokre i mieszać, aż do całkowitego ich połączenia.
4.Przełożyć do foremki. Piec około 30-40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze