Brownie z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To ciasto jest wyjątkowe, bardzo mocno czekoladowe!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 115g miękkiego masła
    300g mąki
    50g kakao
    340g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
    60g posiekanej gorzkiej czekolady
    1/2 szkl. oleju
    250g drobnego cukru
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 szkl. jogurtu greckiego

Brownie z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło zmiksować na puszysta masę. Powoli, stopniowo dodawać olej, nie przestając miksować. Dodawać cukier, sodę i proszek do pieczenia,a potem kolejno jaja. Wciąż miksować. Dodawać na zmianę mąkę i śmietanę, dalej miksując. Na koniec dodać kakao, cukinię i czekoladę. Wymieszać. Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy 28 cm i piec ok. 70 min w temp. ok 170 stopni. Wystudzić. Zimne polać polewą z czekolady.

Porady

Do ciasta można dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy