Brownie z chilli

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne brownie z rumem i chilli

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 tabliczki (250g) gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)

    5 jajek

    1 szkl cukru

    3/4 szkl mąki pszennej

    1/3 łyżeczki kardamonu

    kilka kropli rumu (lub aromatu rumowego)

    1/3 łyżeczki chilli

    200 g masła

Brownie z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2784hm5 1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem. Jajka ubijam mikserem z cukrem na puszystą masę.

  • image-1v7994u 2. Dodaję przyprawy i rum. Mieszam na gładką masę i dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę.

    Blachę do pieczenia wykładam papierem i wylewam ciasto.
  • 3. Piekę 17 min po czym wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze 2 min. Wyjmuję i studzę.

    Ciasto z wierzchu powinno być mleczno czekoladowego koloru wewnątrz kolor gorzkiej czekolady i lekko lepiąca konsystencja niczym jednak nie przypominająca zakalca.

Porady

*** Do masy można dodać garść rodzynek, kandyzowanych owoców, orzechów lub migdałów. Z wierzchu posypać można cynamonem lub cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy