Brownie z buraków

4.51 (200 ocen)

Ciasto smaczne i bardzo zdrowe, szczególnie polecam je osobom, które mają anemię, bo buraki zawierają dużo żelaza.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    1 i 1/3 szklanki mleka,
    1/2 szklanki kakao,
    1/3 szklanki brązowego cukru,
    1/3 szklanki oleju rzepakowego,
    400g buraków,
    banan,
    2 łyżki siemienia lnianego,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    100g mlecznej czekolady,
    50g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur brownie 1. Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę.
  • sur brownie2 2. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Buraki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować