Brownie „strzelające” z czernicami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To brownie jest mega czekoladowe i wilgotne - takie jak lubię :) Połączenie tej czekoladowej słodkości z lekko cierpkimi czernicami okazało się genialne - deser wyszedł doskonały! :) Dodane do niego orzeszki i kuskus fantastycznie "strzelają" podczas zajadania się nim ;)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    200 g gorzkiej czekolady
    25 g kakao
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    3 jajka
    1 szklanka cukru białego
    ½ szklanki kaszy kuskus
    30 g orzeszków ziemnych prażonych
    150 g czernic mrożonych
    20 g mąki pszennej
    szczypta soli

Brownie „strzelające” z czernicami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy.
  • 2. Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy by chwilę przestygła.
  • 3. Orzechy rozbijamy np. tłuczkiem na mniejsze kawałki.
  • 4. Jajka ubijamy z cukrem (aż będą puszyste), następnie dodajemy czekoladę z olejem i ubijamy chwilę mikserem na małych obrotach.
  • 5. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie chwilkę miksujemy na małych obrotach.
  • 6. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, „wciskamy” w równych odstępach czernice (bez wcześniejszego rozmrażania) i pieczemy około 20 minut (z termoobiegiem) w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  • 7. Po przestygnięciu kroimy na dowolne kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy