REKLAMA

Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Czekoladowe ciasto - popularne brownie - murzynek w trochę innym wydaniu. Proponujemy w wersji bez cukru, z syropem z agawy i konfiturą z jagód leśnych. W połączeniu z kwaskowatymi porzeczkami daje obłędny smak. Całości dopełniają maliny i listek mięty, niczym wisienka na torcie!

opublikowany: 25.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g masła

    - 100 g-200 g syropu z agawy, w zależności od preferowanej słodkości

    - 85 g czekolady gorzkiej naturalnej

    - 40 g kakao

    - 100 g konfitury z jagód leśnych

    - 4 jajka

    - szczypta soli

    - 150 g BIO mąki pszennej typ 500

    - łyżeczka sody oczyszczonej

    - garść czerwonych porzeczek i malin
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy kakao i syrop z agawy, na końcu konfiturę z jagód leśnych. Powstałą czekoladową masę pozostawiamy do wystygnięcia.

    Jajka ubijamy ze szczyptą soli przy użyciu miksera (można użyć Thermomixa z motylkiem 2 min/obr. 4). Po tym czasie, w trakcie ponownego mieszania mikserem (Thermomix z motylkiem 1 min/obr. 4) delikatnie wlewamy przygotowaną wcześniej, czekoladową masę. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przesiewamy mąkę z sodą i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u nas blacha miała wymiar 28 cm/24 cm). Na górze rozsypujemy czerwone porzeczki i maliny.

    Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami pieczemy 45 min. w temperaturze 170°C.

    Ciasto można udekorować cukrem pudrem i listkami mięty.

Porady

Jeśli lubisz słodsze ciasta należy dać 200g syropu z agawy i czekoladę gorzką zastąpić czekoladą mleczną.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE